May 6, 2022

Webbutik med egen faktura

När dina kunder har lagt sina varor i kassan och ska betala får de själva välja vilken betalningsmetod de vill använda sig av. Det kan vara kort, PayPal eller Swish som står uppradade. Dessutom erbjuder många webbutiker fakturering som betalmetod. Men vid fakturering finns det vissa saker att tänka på.

Väljer kunden fakturering betyder detta att du får hantera fakturan själv. Är du kund på Nordisk E-handel får du färdiga lösningar som gör det enkelt för dig att använda om du gör din fakturering manuellt eller om du skapar dina fakturor i ett bokföringssystem. Detta betyder inte att det är färdigt och bokfört, utan du måste fortfarande bokföra detta i ett separat redovisningssystem.

Fördelar och nackdelar med egen faktura i din webbutik

Fördelar
- Inga direkta kostnader
- Positivt från kundens håll

Nackdelar
- Du får ta risken vid obetald faktura
- Ingen kreditkontroll

Egen faktura utan kreditkontroll

När du sköter faktureringen själv i webbshoppen så ingår det ingen kreditkontroll vilket betyder att du vet inget om kundens betalningshistorik och deras betalningsbeteende. Utan denna fakta om kunden så står du för all risk om kunden inte betalar och får inga pengar för produkten som du har skickat iväg.

Väljer du att göra faktureringen själv så finns det olika sätt genomföra en kreditkontroll själv. Du kan göra en manuell kreditkontroll innan du skickar iväg produkterna till kunden. Detta kan du göra genom bland annat UC. Du kan även tekniskt koppla din e-handel mot en externt företag som automatiskt genomför en kreditkontroll av kunden i samband med köp och betalning mot faktura. Vi på Nordisk e-handel har flera partnerskap med olika leverantörer av betallösningar som utför kreditkoll och tar risken vid utebliven faktura.

Psst… Vill du veta mer om våra partners? Läs om dem här!

Egen faktura är en billig betalningsmetod för dig och dina kunder. Har du fler frågor och funderingar kring egen faktura i din webbutik? Tveka inte, kontakta oss så hjälper vi dig!