September 11, 2023

Utnyttja kraften av användargenererat innehåll

Användargenererat innehåll, vilket är en översättning av engelskans user generated content (UGC), har under de senaste åren vuxit explosionsartat – och för dig som e-handlare finns det en rad olika fördelar med att använda sig av det. Inte bara kan det stärka ditt varumärke och öka kundlojaliteten, utan det kan även generera en större tillväxt.

Att använda användargenererat innehåll i din marknadsföring

Gå igenom fördelarna med att låta kunderna bli delaktiga i skapandet av innehåll. Användargenererat innehåll är ett ypperligt sätt för dig att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut till rätt målgrupp – detta genom att du låter dina kunder bli delaktiga i skapandet av innehåll. Det innehåll som kunderna skapar kan du sedan på ett enkelt sätt dela i dina egna sociala kanaler och visa upp andra som använder det du säljer.

Öka engagemang och kundlojalitet

Genom att låta dina kunder dela med sig av verkliga exempel och erfarenheter kring dina produkter eller tjänster kan du öka ditt kundengagemang. Att använda sig av äkta användarrecensioner och bilder ger dig även möjlighet att bygga upp ett starkt förtroende hos dina framtida potentiella kunder, vilket gynnar dig i längden. Där får potentiella kunder se hur dina produkter eller tjänster kan användas samt vad de genuint tycker om dem – helt gratis för din del.

Tips och strategier

Nu har vi gått igenom vad användargenererat innehåll är och en del av de fördelar som finns med det, men hur kan du aktivt arbeta med det? Svaret är nog enklare än vad du tror och gör du det på rätt sätt finns det mycket att hämta.

  1. Anordna tävlingar! Ett av de vanligaste sätten att arbeta med användargenererat innehåll är tävlingar där kunder får dela med sig av bilder eller klipp tillsammans med någon text kring produkten i fråga. Det kan vara antingen på din hemsida eller på kundernas egna sociala medie-konton.
  2. Arbeta strategiskt med hashtags. För att bjuda in dina kunder till att dela med sig av innehåll kan hashtags vara effektivt. Genom att dela med dig av specifika hashtags som kunderna kan använda kan du dela vidare deras inlägg på dina egna sociala medier, exempelvis via Instagram-stories.
  3. Belöningar. För att lägga in lite extra motivation kan du arbeta med belöningar gentemot dina kunder. Kanske kan de få en rabattkod om de lägger in en recension på en produkt eller delar något med en specifik hashtag?

Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen vad gäller användargenererat innehåll och hur du kan arbeta med det för att stärka engagemang och öka deltagandet från dina kunder. För att få ut så mycket som möjligt kan du arbeta med en mix av olika strategier och prova vad som funkar bäst för dig och din verksamhet.