January 23, 2023

Stor intervju med Wasa Kredit - Leasing en uppåtgående trend

Nordisk E-handels partner Wasa Kredit erbjuder leasing, hyra och faktura som flexibla betallösningar för e-handelsföretag. Något som både minskar administrationen och ökar kassaflödet. Vi har tagit oss ett snack med Peter Silvergrind, Partner Manager B2B e-commerce på Wasa Kredit, om vad detta innebär i praktiken, hur man väljer rätt betallösning och vilka trender vi ser inom B2B-försäljning för 2023.

Finansbolaget Wasa Kredit finns i hela vårt avlånga land och ingår i länsförsäkringsgruppen. Wasa Kredit erbjuder leasing och hyra som betallösning i kassan, vilket gör att en kund kan finansiera sina köp istället för att betala hela summan direkt. Med Wasa Kredits fakturalösning betalar en kund inom 30 dagar efter leverans medan e-handelsföretaget får betalt inom två till tre dagar. Samtidigt står Wasa Kredit för kreditrisken mot kunden.

“Ett starkt varumärke borgar för förtroende och trygghet”

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer betallösning för B2B- försäljning?
– Mitt råd är att sätta sig in i företagskundernas perspektiv. Vilket betalsätt vill dina företagskunder betala med? Fråga dina företagskunder. Ha även avtal med flera olika betalleverantörer.

Välj betalleverantör och betalsätt utifrån den betalleverantör som har det starkaste varumärket. Ett starkt varumärke borgar för förtroende och trygghet och det vill dina företagskunder känna när de handlar i din B2B-e-handel.

Lås inte in dig som e-handlare med exklusivitetsavtal med en betalleverantör då det både kan bli kostsamt och svårt att komma ur avtalet den dagen du vill addera in en ny betalleverantör eller ett nytt betalsätt från en annan betalleverantör. Överväg även om den e-handelsplattformen du väljer som e-handlare har de mest lämpliga betalsätten som dina företagskunder efterfrågar.

Wasa Kredit erbjuder leasing, hur fungerar det i e-handeln?
– E-handelskunder ser en månadskostnad i sin köpresa på e-handlarens produktsida. Kunden kan då klicka på månadskostnaden och läsa mer om hur leasing via Wasa Kredit fungerar. Om valbara avtalstider, avgifter och restvärde.

Kunden kan sedan i kassan efter att ha valt Wasa Kredit Leasing som betalsätt välja vilken avtalstid och månadskostnad som bäst matchar den egna budgeten. Man kan även välja till en förmånlig företagsförsäkring med en självrisk på 1000 kronor per skadetillfälle.

Kunden matar endast in sin mailadress och organisationsnummer, därefter görs en automatisk kreditkontroll på kunden som tar knappt två sekunder. Betalsättet fyller automatiskt i all kunddata som kan hämtas från Bolagsverket. När kunden kontrollerat att alla uppgifter stämmer eller ändrat leverans- eller faktureringsadressen återstår att signera köpet med BankID. Klart!

Wasa Kredit har kunder inom alla segment som säljer leasebar egendom. Exempel på branscher där vi idag har kunder är verktyg, maskiner och redskap, ställningar, Hi-Fi-utrustning, gymutrustning, möbler och kontorsinredning.

Lösningar som ökar kassaflödet och förbättrar likviditeten

Vilka är fördelarna med Wasa Kredits fakturalösning i sin e-handel?
– Vi kan idag hantera varukorgar till ett maxvärde på 150 000 kr och med Wasa Kredits fakturalösning kan kunden som köper varan först få den levererad och därefter betala inom 30 dagar. E-handelsföretaget får betalt inom två till tre dagar efter leverans. Det är enkelt, det ökar kassaflödet och det förbättrar likviditeten när betalningen kommer in tidigare på kontot. Dessutom får e-handelsföretaget en minskad administration och det är Wasa Kredit som står för kreditrisken mot kunden.

Vilka trender ser ni inom B2B-försäljning för 2023?
– Vi ser att B2B-försäljningen ökade under 2022 och företagsfinansiering i form av leasing eller hyra som betalsätt kommer att fortsätta öka 2023. Detta på grund av att kunderna nu i ännu större utsträckning behöver dela upp sina betalningar utifrån rådande läge i världen.

En andra trend som vi har identifierat för 2023 är att B2B-e-handlare som använder open source-plattformar börjar förstå enkelheten i att använda en hyresplattform och därav byter för att få mer tid till försäljning.

Den tredje stora trenden för 2023, som tidigare har varit lite avvaktande, är den cirkulära ekonomin. Exempelvis att en e-handlare hyr ut en produkt för att sedan efter att hyrestiden är slut hyra ut samma produkt till en ny kund. Något som kan fortgå till dess att e-handlaren återvinner produkten. Detta går verkligen i linje med att vi på Wasa Kredit även jobbar med omställningsfinansiering för att säkerställa Sveriges konkurrenskraft.

Hur kommer man igång med Wasa Kredits betalsätt?

För att komma igång med Wasa Kredit kontaktar du ehandel@wasakredit.se för att teckna ett samarbetsavtal.

Prisbilden för Wasa Kredit leasing eller hyra är för dig som e-handlare:
Start- och månadskostnad: 0 kr
Transaktionskostnad: 0 kr

Prisbilden för Wasa Kredit fakturaköp är för dig som e-handlare:
Start- och månadskostnad: 0 kr
Transaktionskostnad: Beräknas individuellt för respektive e-handlare.

Vi på Nordisk E-handel tackar Peter Silvergrind och Wasa Kredit för intervjun!

Du vet väl att du som är kund hos Nordisk E-handel enkelt kan koppla samman din butik med Wasa Kredit eller någon av våra andra partners? Kontakta oss här, så hjälper vi dig!