October 11, 2022

Varför gå över till Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) är här och används redan av en hel del e-handlare. Och från och med juni 2023 är den uppdaterade versionen av Google Analytics ny branschstandard. Men ju tidigare du kommer igång med GA4 - desto bättre. Här berättar vi varför du bör gå över till GA4 redan nu.

Ny branschstandard 2023

Det Google Analytics som idag är standard har varit det i över tio år, men i juni 2023 tar alltså GA4 över och kräver likväl att användare går över till den nya versionen. Det är alltså ingen stress med att byta version redan idag, men med det sagt innebär en tidigare övergång mer tid att sätta sig in i GA4 och bli varm i kläderna inför det officiella bytet nästa år.

Här kan du läsa mer om vad Google Analytics 4 är!

Trendspaning ger dig försprång

GA4 kommer, inte förvånande, med en hel del uppdateringar och förbättringar. Och dessa förbättringar gynnar verkligen dig som driver e-handel. Nytt i GA4 är att programmet, med hjälp av maskininlärning och AI kan förutse trender. Det innebär att GA4 kan estimera till exempel när försäljningen väntas gå upp eller ned. Det gör att du som e-handlare enklare kan planera ditt arbete såväl som din marknadsföring. Dessutom blir det enklare att se när en punktinsats behövs göras. Genom att förvalta prognoserna och utföra arbete utefter dem ökar du chansen att få din e-handel att växa.

Du ges (större) inblick i köpresan

För att nå dina kunder är det en förutsättning att du förstår kundresan. Det vill säga, hur resan som till slut leder till köp faktiskt ser ut. Kundresan säger nämligen inte bara någonting om dina kunder och deras beteende utan även om din e-handel. I den tidigare (nuvarande branschstandard) versionen av Google Analytics har användarna kunnat ta del av värdefulla rapporter och statistik kring hur besökare rör sig inuti e-handeln, men i GA4 spåras även dina besökare vilket gör att du kan följa dem i olika kanaler. Det gör att du får veta var dina kunder, troligtvis, är i sina resor mot ett köp. Det här är en uppdatering som ger dig en värdefull indikation om var du behöver lägga dina krafter.

GA4 - ökad kontroll och värdefulla rapporter

GA4 erbjuder och innebär en större kontroll över din e-handel än vad den tidigare versionen av Google Analytics kunnat göra. Och genom prognoser, rapporter och statistik får du som e-handlare ett en digital kollega som hjälper dig i din e-handelsresa. Eftersom GA4 är här, och redan nästa år är branschstandard, finns det ingen anledning till att inte uppdatera till den nya versionen redan nu. Så länge den tidigare versionen fortfarande är aktiv kan du dessutom köra versionerna simultant vilket gör att du ges gott om tid att lära känna GA4 innan det är skarpt läge för byte.

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför Google Analytics 4!

Vill du ha hjälp att komma igång med Google Analytics 4? Vi på Nordisk E-handel hjälper dig. Kontakta oss här.