September 26, 2022

Stor intervju med Sharespine - så effektiviserar de arbetsflöden

Nordisk E-handels partner Sharespine erbjuder ihopkoppling av system för att automatisera flöden. Någonting som förenklar e-handlares vardag enormt. Vi har pratat med Robin Lundberg, Partnersansvarig på Sharespine, om hur deras erbjudande ser ut och hur e-handlare som använder deras tjänster effektiviserar stora delar av sitt arbete. Säg hej till Sharespine (och hej då till värdefull tid som går förlorad)!

Sharespine är en nordisk integrationsplattform (iPaaS) som kopplar ihop system inom handel för att automatisera dess olika flöden. Syftet är att spara tid och effektivisera arbetet för handlare som hellre vill fokusera på sin försäljning och utveckling än att ägna sig åt manuell bokföring. Fördelen är att det går att samla sina integrationer från olika systemområden under samma tak. Det betyder att du som använder Nordisk E-handel kan koppla ihop din webbutik med ekonomisystem, WMS-TA-system, betaltjänster, butikskassa och marknadsplatser om du till exempel använder flera säljkanaler. På så vis blir det inga lösa trådar, utan alla flöden knyts ihop till en automatiserad helhet.

Vilka tjänster erbjuder Sharespine?
– Vi erbjuder en rad olika tjänster till handlare, dels våra integrationspaket som är laddade med x antal connectorer. Det är mer eller mindre färdiga paket om du vill köra igång med en standarduppsättning, exempelvis Nordisk E-handel, Fortnox och Klarna. I alla paket kan du välja på system från olika områden och det går att addera fler system efter behov, till exempel om du använder nShift eller vill sälja på CDON eller en annan marknadsplats. Alla paket och integrationer är konfigurerbara. Efterfrågar du en specifik funktionalitet går det med andra ord oftast att lösa.

Vi har även en avdelning som heter Sharespine Professional Services (SPS) som kan hjälpa till med allt från förstudie till projektledning när det handlar om mer komplexa setups.

Det går också att ansluta till vårt API genom att bygga en Privat eller Publik Connector - antingen för eget bruk eller om du vill att ditt system ska vara valbart i vårt ekosystem. Vår teknik går också att bygga in i din produkt inom ramen för vårt affärsområde iPaaS Embedded. Då kan du erbjuda dina kunder Sharespines funktionalitet under huven - i ditt eget gränssnitt.

Ett effektivare arbetssätt och en tryggare e-handel

Hur kan er tjänst effektivisera arbetsflöden i e-handeln?
– För det första skulle jag säga att integrationer är en förutsättning för att lyckas inom dagens handel, speciellt när du kommer upp i lite högre ordervolym. Det handlar dels om att integrationer säkerställer att information mellan systemen blir korrekt, exempelvis att pris och produktbeskrivningar uppdateras automatiskt mellan olika system. Det är såklart viktigt för din egen arbetsbörda men även för att behålla trovärdigheten hos dina kunder.

När det kommer till information om order, produkt, pris, lager så sköts det automatiskt med Sharespine. All försäljning bokförs på öret i ekonomisystemet och det gäller även avstämning, eller så kallad avprickning som vissa handlare sitter och gör manuellt eller lägger på sin redovisningsbyrå. Just den tjänsten är superpopulär eftersom alla betalningar stäms av via API och bokförs automatiskt. Det går även att eliminera manuell momshantering om du säljer i EU enligt OSS, One Stop Shop. Vår plattform hanterar EU-moms och det enda du behöver göra är att ställa in olika momskonton och vilka länder som ska ha respektive momssats.

Har ni några exempel på hur man kan nyttja Sharespine?
– Om du tänker dig en uppsättning mellan Nordisk E-handel, Fortnox och Klarna så får du ett automatiserat flöde från det att en order läggs i Nordisk E-handel till att betalningen från Klarna stäms av och bokförs i Fortnox. All information som till exempel produkt, pris, lager synkas mellan systemen. Väljer du sedan att addera till exempel nShift kan du även automatisera din fraktbokning. Du kan också lägga till marknadsplatser och butikskassor om du har flera säljkanaler. Och har du flera webbutiker kan du koppla samman allt till ett enhetligt flöde med resten av dina system. Fördelen med att koppla ihop dina system, även om du inte har så stor ordervolym, är att du får ordning och reda på din bokföring och minskar risken för felaktigheter. Det sparar tid och pengar för dig som handlare och kommer förändra ditt arbetssätt till det bättre och göra din vardag enklare.

Om ni skulle nämna tre fördelar med att använda er tjänst, vilka skulle de då vara?
– Om jag ska plocka ut tre saker som jag tycker är bra att lyfta så är det första funktionaliteten i vår plattform. Vi har lång erfarenhet av de processer som handlare sitter med, och har utvecklat de funktioner som vi tycker är allra viktigast. Det handlar om hur flödena går och hur information skapas upp mellan olika system. Där ligger vi väldigt långt fram i utvecklingen och det har tagit lång tid att komma dit. All den know-how som vi samlat på oss under alla år har vi byggt in i vår plattform.

Den andra fördelen jag tycker är viktig att nämna är möjligheten att samla integrationer på ett och samma ställe. Det ger trygghet för e-handlare och översikt på vad som händer i systemen.

Till sist vill jag nämna vår support som är väldigt omtyckt bland våra kunder. Alla som arbetar på vår support är utbildade inom e-handel och har förmågan att sätta sig in i dina flöden och hjälpa till om något behöver konfigureras eller ändras. Supporten är bara ett mejl eller samtal bort om du behöver oss.

“Automation är en nyckelfaktor som lättar på arbetsbördan”

Vad krävs för att komma igång med Sharespine? Är det något man bör tänka på innan?
– Det är superenkelt att komma igång med Sharespine och vi går alltid igenom alla detaljer tillsammans med dig som kund innan vi startar upp. När du kontaktar oss första gången går vi igenom vilka system du har och vilken automation som går att uppnå.

I nästa steg, när du bestämt dig, bokas det in leverans med en integrationstekniker som tillsammans med dig sätter upp integrationen i vår plattform. Innan det mötet med teknikern får du ett antal frågor som rör integrationen i form av teknisk information som exempelvis API-nycklar och hur du arbetar i dina system. Exempelvis om du använder affärssystem eller Nordisk E-handel som “Master”. Vi ställer en del frågor men detta är för att leveransprocessen ska vara så smidig som möjligt för båda parter. Sen när alla dina system är konfigurerade testas alla flöden så att allt flyter på som det ska. När det är klart är din integration uppe och rullar!

Avslutningsvis, om ni skulle ge två framgångstips till e-handlare där ute, vad skulle de då vara?
– Se över din arbetsprocess och fundera på hur mycket tid du egentligen lägger på att hantera saker manuellt. Hur lång tid tar en order att administrera hela vägen från ett köp till ett eventuellt återköp. Klocka tiden och lägg till processer som till exempel hantering av moms, valutor, avräkningsrapporter - räkna samman hela bokföringsprocessen.

Jag lovar att du kommer att komma upp i rätt mycket tid som du skulle kunna plocka bort med automation. Använder du externa partners för redovisning tycker jag du ska räkna in den tiden också. Idag handlar allt om effektivisering och för att vara med i matchen är automation en nyckelfaktor som lättar på arbetsbördan.

Tips två skulle jag säga är att fundera hur du kan utöka dina säljkanaler och nå fler kunder. Marknadsplatser har en strid ström av besökare som är svårt att nå på egen hand hur mycket du än annonserar på Google. Det är värt chansen att testa och se om du når framgång. Marknadsplatser är både marknadsföring och försäljning på en och samma gång. Det är dessutom gratis att integrera Nordisk E-handel till CDON om du använder Sharespine.

Vi på Nordisk E-handel tackar Sharespine för intervjun!

Du vet väl att du som är kund hos Nordisk E-handel enkelt kan koppla samman din butik med Sharespine eller någon av våra andra partners?

Kontakta oss här, så hjälper vi dig!