September 15, 2022

InnoSearch om Google Analytics 4 - det här ska du veta

Google Analytics 4 (GA4) blir nästa år branschstandard och tar i den svängen över från föregångaren Universal Analytics (UA). Vi har pratat med vår partner InnoSearch om vad de största skillnaderna mellan versionerna är, och vilka fördelar det finns för dig som e-handlare.

InnoSearch är en digital marknadsföringsbyrå och sedan länge partner till Nordisk E-handel. InnoSearch är experter på att leda och mäta upp trafik och ett av specialistområdena är just Google Analytics.

– En stor skillnad i GA4 är att gränssnittet har ändrats. I GA4 är vyerna borttagna och nu kan man istället bara se sitt konto och sin egendom. Hela grundtanken med GA4 är att allt ska vara samlat på ett och samma ställe och i GA4 behöver man alltså inte skapa vyer för att kunna filtrera den data man vill komma åt, berättar Johanna Hall, Senior SEO Manager på InnoSearch.

Djupare data och ökad funktionalitet

GA4 lanserades redan för 1,5 år sedan, och som användare har man sedan dess kunnat använda den nya versionen. Dock gick Google nyligen ut med att GA4 blir ny branschstandard från och med 1 juli 2023. Någonting som följts av att allt fler uppdaterar till den nya, förbättrade versionen.

– Fram till juli 2023 kan den som använder Google Analytics parallellspåra GA4 och UA vilket innebär att man ges god tid att lära känna GA4 innan det blir ny branschstandard. GA4 erbjuder mycket mer funktionalitet och tillåter att du kan filtrera ut det du faktiskt vill komma åt. Du kan enkelt skapa egna rapporter där du plockar ut djupare data, säger Jonathan Berlin, SEO Manager på InnoSearch.

– Om man har möjlighet att börja med GA4 redan nu ska man verkligen ta den chansen. På så sätt kan du jämföra din data i GA4 med din gamla data. Precis som Jonathan säger ges du också ett försprång i form av tid att lära dig och hitta rätt, säger Johanna.

I GA4 finns det flera saker som ser annorlunda ut och dessutom presenteras nya begrepp och parametrar. Att uppdatera till GA4 innan versionen blir branschstandard är därför ett sätt att bli van innan en uppdatering krävs för att fortsätta spåra trafik genom Google.

– Ett varmt tips är att försöka få ut samma data ur GA4 som du fått i UA. Det är nästan det bästa sättet att lära sig på. Testa dig fram och använd de olika mätetalen tills du känner dig bekväm, säger Jonathan.

Förbättrad insyn i kundresan

Flera av de uppdateringar som finns i GA4 är funktioner som kommer väl till pass för e-handlare. GA4 kan genom maskininlärning och AI förutse trender vilket gör det enklare att veta när man bör göra vissa insatser i exempelvis sin marknadsföring eller i sitt lager. Och förutom betydelsefulla rapporter med prognoser gör även GA4 det enklare att spåra kundresan.

– Cross device blir enklare. GA4 känner igen din kund även om den befinner sig på, och använder sig av, olika enheter. Det gör statistiken mycket mer trovärdig. UA kunde nämligen räkna en och samma person, som var aktiv på olika enheter, som flera kunder. GA4 gör det enklare för e-handlare att ta fram information om besökare, säger Jonathan.

Förutom att GA4 ger en bättre insyn i köpresan och i kundbeteende finns möjlighet att filtrera ut väldigt specifik data.

– Man kan gräva nästan hur långt som helst i den data som finns. Om du vill få fram personer i Jönköping mellan 18-25 år som mellan kl 12-15 sökte på en viss produkt, kan du med största sannolikhet få fram den data, säger Jonathan.

– GA4 gör att du kan dra mer nyttiga slutsatser genom din data, vilket hjälper dig att ta datadrivna beslut i exempelvis din marknadsföring och via dina sociala medier. En riktigt stor grej är också att GA4 låter dig exportera de utforskningar du skapat till Google Ads, vilket gör att du kan använda dem i marknadsföringssyfte, avslutar Johanna.

GA4 är från och med juli 2023 ny branschstandard. Vill du ha hjälp att komma igång med GA4? Hör av dig till oss på Nordisk E-handel så kopplar vi ihop dig med InnoSearch!