April 27, 2022

Så effektiviserar du köpresan när du säljer B2B

Köpresa innebär den resa din kund går igenom från första kontakten till ett genomfört köp. Att effektivisera köpresan i din e-handel är ofta ett framgångsfaktor. När vi handlar vill vi nämligen att det ska gå så smidigt det bara är möjligt. Och en effektiv köpresa, ja den bidrar till att fler köp faktiskt genomförs och att färre kundkorgar lämnas. I den här artikeln pratar vi om hur du gör för att effektivisera köpresan när du säljer B2B.

Jobba med kartläggning

Att inspektera och kartlägga köpresan är otroligt viktigt när du ska effektivisera den. I kartläggningen kikar du med fördel på hur enkelt det faktiskt är att handla av dig. Saknas det någonting som är viktigt för dina kunder? Kika i så fall på möjligheten att lägga till önskvärda funktioner. Vi på Nordisk E-handel har många partners som passar dig som driver B2B-försäljning.

När du kartlägger köpresan bör du förlita dig på den data du har. Brukar besökare lämna din e-handel, och i så fall när? Den data du har tillgång till ger dig en värdefull indikation på var du bör justera eller ändra någonting för att göra köpresan mer effektiv. Att kartlägga köpresan och anpassa din e-handel efter den innebär många fördelar. Du stärker relationen till dina kunder, minimerar negativa upplevelser och i slutändan ökar du förhoppningsvis din omsättning.

Tips för kartläggning av köpresan:

- Agera som din kund, Sätt dig, i den mån det är möjligt, in i dina kunders känslor och behov. Genomför sedan “testköp” i din e-handel och försök sätta fingret på om någonting, i något steg, saknas. Gör flera testköp genom att ta olika vägar, exempelvis genom en annons som leder kunden in i din e-handel men även genom en sökträff på Google.
- Nyttja information, Om du drivit din e-handel ett tag har du säkerligen en hel del information om dina kunder. Vad brukar du få för feedback och var är dina kunder nöjda respektive mindre nöjda? Om dina kunder exempelvis stöter på problem i din checkout bör du ta reda på mer och se över detta segment i din e-handel.

Gör det enkelt för dina kunder

Som tidigare nämnt är en smidig köpresa en önskvärd köpresa. B2B-kunder kräver en enkel process där tiden de behöver lägga på administration är minimerad. Många B2B-kunder vill ha möjligheten att lägga en offert på en vald kundkorg men lika viktigt är det att dina kunders uppgifter och eventuella gamla ordrar sparas så att de vid nästa köp inte behöver skapa en helt ny kundkorg eller fylla i sina uppgifter på nytt. Det gör helt enkelt kommande köp betydligt enklare.

Att välja en bra betallösning är väldigt viktigt för att kunna svara på olika typer av behov. Vissa av dina kunder vill säkerligen handla direkt på sitt företagskort medan andra vill handla på faktura. Använd en checkoutlösning som uppskattas av, och passar dina kunder. Checkouten ska gärna vara utrustad med flera typer av betalningsalternativ för att kunna möta olika typer av kunder.

Nyckeln ligger i att möta behov

Ingen känner dina kunder bättre än du, och det allra bästa du kan göra för att effektivisera dina kunders köpresa är att kartlägga de behov de har. Vad dina kunder tycker är viktigt beror på vilka de är och vad för typ av produkt du säljer. Ett misstag som många gör är att prata för mycket om hur bra en produkt är. Ett varmt tips är att vända på argumenten och istället berätta för dina kunder vad din produkt löser för problem. Genom att möta dina kunder med den typ av innehåll pratar ni samma språk och du kan till och med presentera ett behov dina kunder inte visste att de hade.

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när du driver B2B-försäljning? Här har vi samlat 8 tips för dig som vill lyckas!