April 20, 2022

Kombinera din fysiska butik med e-handel

Har du en fysisk butik som du vill komplettera med en e-handel? E-handeln växer över hela världen och allt fler väljer att satsa online. Risken med att inte erbjuda onlineköp är att hamna på efterkälken när en generation uppvuxen på nätet blir en allt större målgrupp. Och att erbjuda både en fysisk butik och en onlinebaserad, innebär många fördelar. För dig som har en fysisk butik enbart är det definitivt dags att fundera på e-handel. Genom att även synas digitalt vidgar du din räckvidd – och även din kundbas.

Varför ska jag satsa på e-handel?

På frågan om varför det är en bra idé att satsa på e-handel finns många svar. Dels ökar onlinehandeln stadigt men du utökar även din målgrupp eftersom du täcker in fler behov. Precis som att många människor värnar om det fysiska mötet i en butik, värnar också många om en snabb, enkel köpprocess. Om du har en fysisk butik och ett starkt varumärke är du redan en god bit på vägen mot kunder online. Den varumärkeskännedom du byggt upp är guld värd när du satsar online och du ger helt enkelt din befintliga kundbas fler alternativ. Men att, utöver din fysiska butik, gå online kan också innebära att du öppnar upp ögonen på helt nya kunder.

Att erbjuda både en fysisk butik och en e-handel innebär alltså att du dels ger dina befintliga kunder fler valmöjligheter när de vill handla. Men du kan exempelvis också nå personer som bor långt bort ifrån din fysiska butik och personer som faktiskt aldrig hört talas om dig innan. Att erbjuda dina produkter online är alltså ett sätt att vidga vyerna, och förhoppningsvis leder det till ökad försäljning.

Myter om skillnader mellan e-handel och fysisk butik

Trots e-handelns framfart finns det fortfarande en felaktig uppfattning kring att fysiska butiker skulle vara bättre enligt kunderna. Exempel på några av dessa myter är följande:

  • Att kunder känner sig mer uppskattade när de går in i en fysisk butik
  • Att det är smidigare att handla direkt i butik
  • Det är lättare att få hjälp

Förvisso är det sant att en fysisk butik tillåter konsumenter att se, röra och direkt prova produkter – vilket kan ge en annan uppfattning av produkten. Däremot innebär det även att man måste ta sig till butiken. E-handel å andra sidan erbjuder bekvämlighet, flexibilitet och tillgänglighet i och med att kunderna kan handla när och var som helst, så länge de har tillgång till internet. Valet mellan fysisk butik och e-handel beror till syvende och sist på kundens personliga preferenser och behov. Genom att kombinera fysisk butik med e-handel kan du erbjuda det bästa av två världar, och nedan kommer en liten sammanfattning av fördelarna som finns.

Fysisk butik till e-handel - fördelar

Det finns en rad olika fördelar med att kombinera din fysiska butik med en e-handel, varav några är följande:

  • Täcker in fler behov
  • Når fler potentiella kunder
  • Ökar varumärkeskännedom
  • Ökar konvertering

Genom att erbjuda kunder en sömlös kundupplevelse ökar du även chansen för ökad vinst och försäljning.

Att tänka på vid e-handel

Om du bestämt dig för att lansera din butik online är det viktigt att du inte gör det i en handvändning. En e-handel kräver, precis som en fysisk butik, underhåll och uppdateringar. Att ha en dedikerad person som ansvarar över din e-handel är en bra idé eftersom att den precis som din fysiska butik kräver engagemang. Med det sagt kommer du självklart att samla på dig erfarenheter längs resans gång. Ingen är fullärd i starten och desto mer du jobbar med din e-handel, desto bättre kommer den att bli.

Genom att vara engagerad och ha en målsättning och en strategi för din e-handel ökar du dina chanser för att den ska gå bra. Likheterna med din fysiska butik kan vara fler än du tror och att använda den kunskap du redan har är ett varmt tips.

Fysisk butik till e-handel

Men hur går man då tillväga när man vill lansera sin fysiska butik online? Steg ett är att hitta en bra e-handelspartner. En alltför standardiserad plattform skapar snabbt problem då vissa funktioner saknas och så även stöd för olika integrationer, som vissa betalsystem. Att ha en bra partner vid sin sida är guld värt när man tar steget ut i onlinehandeln. Här kan du läsa mer om hur du väljer e-handelspartner.

Även fast lanseringen av din e-handel inte ska göras i en handvändning är det inget som säger att den måste vara perfekt så fort den öppnar. Självklart ska du vara beredd på att arbete med en e-handel kräver engagemang och tid, men att ändra och förbättra e-handeln över tid eller när problem uppstår är något som även de största e-handlarna ständigt arbetar med. Se till att vara lyhörd, vad är det som funkar bra och vad behöver bli bättre?

Vill du veta mer eller ta din dröm vidare? Kontakta oss!