April 6, 2022

8 saker att tänka på vid B2B-försäljning

Är det stor skillnad mellan försäljning B2B och B2C? Ter sig köpresan annorlunda? Och framförallt; hur säljer man bättre mot företag online? Här kan du läsa om viktiga saker att tänka på när du sysslar med just försäljning B2B.

1. Lär känna din målgrupp

När det kommer till försäljning handlar allt om målgruppen. Denna del skiljer sig inte från försäljning B2C. Att kartlägga sin målgrupp är viktigt för att veta hur du ska bygga din försäljning och marknadsföring. Var befinner de sig? Var hittar de sin information? Hur vill de ta emot informationen? När det kommer till B2B är det även viktigt att ta reda på vem i organisationen som letar efter produkten eller tjänsten. Det är nämligen inte säkert att beslutsfattaren är den som själv gör research.

2. Kartlägg köpresan

Hur den här processen ser ut beror helt på vad det är du säljer. En köpresa B2B kan vara allt från ett sekundbeslut till ett flera år långt undersökande. Därför blir det svårt att paketera precis hur du ska göra. Men göras behöver det om du vill sälja mer framgångsrikt.

3. Förstå vad du fyller för behov

En viktig del i all typ av försäljning är att verkligen förstå vad man uppfyller för behov. Allt som oftast fastnar vi i att bara berätta om vår produkt eller tjänst och varför den är bäst på marknaden. Men det har väldigt lite relevans om du inte faktiskt vet vad du fyller för behov. Fokusera i din försäljning på kundens problem och hur du löser det problemet.

4. Satsa på relevant innehåll

Vi förlorar oss ofta i skillnaderna på B2B och B2C-köpare. Vi tänker att köpbeslut ter sig väldigt olika mellan privatpersoner och organisationer. Men det är inte nödvändigtvis sant. Det sitter trots allt en människa bakom beslutet oavsett. Men, när det kommer till B2B är relevant och informativt innehåll om produkten/ tjänsten extra viktigt då inköparen oftast läser på ordentligt. Genom att satsa på relevant innehåll gör du jobbet enklare för dem.

5.Mätning

En usp med att sälja online är ju tillgången till data som du kan mäta. Och den datan kan du sedan dra lärdomar av. På så sätt kan du också testa olika metoder för att sedan mäta vad som faktiskt ger effekt. I ett effektivt försäljningsarbete är det viktigt.

6.Uppföljning

Som nämnt tidigare kan köpresor se väldigt olika ut. Det beror på produkt, tjänst och köpare. Därför är det viktigt att jobba med uppföljning. Inte bara för att genomföra ett första köp utan även för att bygga relation och uppmuntra återkommande kunder.

7. Skapa relationer

Inom B2B finns enorma möjligheter för att bygga relationer. Om du kan förse en organisation med en bra leveranser och pålitliga produkter kommer de med stor sannolikhet att återkomma. Då uppstår en möjlighet att bli den organisationerna regelbundna leverantör och det är mycket positivt för din försäljning. Lägg därför krut på dina existerande kunder och kommunicera med dem regelbundet. Nyhetsbrev är ett tips på en effektivt kommunikationsmetod mot befintliga kunder!

8. Förenkla köpet

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för att förenkla köpet för kunden. Det innebär att göra det enkelt att genomföra köpet. Alltså, se till att du har en checkout som är enkel att ta sig igenom och använd dig av de betallösningar som kunden efterfrågar. Det är till exempel vanligt att företagskunder vill betala på faktura för att förenkla sin bokföring.

Vill du ha fler tips på hur du kan utveckla din försäljning och din e-handel? I vårt nyhetsrum publicerar vi många värdefulla tips och råd!