March 31, 2022

Hur lyckas man med sin e-handel B2B?

E-handeln för B2B befinner sig i en tillväxtfas och expanderar allt mer. Så hur ska man tänka för att lyckas på den marknaden? Många företag gör idag sina köp online och med tanke på dagens digitalisering kommer statistiken sannolikt öka ytterligare. För den som förstår kraften i att sälja sina varor och tjänster över nätet, finns det stora möjligheter att öka sin omsättning.

Att satsa på sin e-handel B2B blir viktigt ur en konkurrenssynvinkel. För att inte riskera att du som driver e-handel tappar kunder till konkurrerande verksamheter är den digitala satsningen väldigt betydelsefull.

Vilka aktiviteter krävs för att lyckas med sin e-handel B2B?

Att satsa på förenklad administration är en viktig aspekt när det kommer till e-handel B2B. B2B-kunder behöver en så enkel process i sin köpresa som möjligt så att deras administration vid orderläggning eller beställning inte är för tidskrävande eller komplicerad.

  • En del vill jobba med stående inköpslistor eller rekvisition. Se till att ha stöd för detta för att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunden.
  • En bra idé är att kunden själv kan begära offert på vald kundkorg. Om kunden själv kan följa processen av offerthantering i sin kundportal underlättas arbetet både för kunden och för dig.
  • Erbjud större kunder möjlighet att få en samlingsfaktura. De större kunderna handlar mycket och ofta och vill helst inte ha en faktura per order eller leverans. Att erbjuda samlingsfaktura eller store credit är därför en god idé.

Att synas är att finnas

En annan viktig faktor för att lyckas med sin e-handel är att det ska vara enkelt för dina potentiella kunder att hitta till den. En stor del av dagens marknadsföring handlar om sökmotoroptimering (Search Engine Optimization).

Med sökmotoroptimering optimerar du din hemsida för att synas på sökningar och sökfrågor som är relevanta till det du säljer i din e-handel. Om du fokuserar på att sökmotoroptimera och nå högre resultat på Google kommer dina kunder enklare hitta till dig. Flest antal klick sker på i förstasidan i en Google-sökning, att synas där kommer därför att generera fler besökare.

Se till att sökordsoptimera:
- Produkttexter
- Titlar
- Brödtext
- Intern länkning
- ALT-text (beskrivningar till bilder)

Genom att optimera ovan delar i din e-handel och fokusera på att nå högre positioner i sökresultaten kommer du därmed kunna dra in mer trafik till sajten. Med ett gediget SEO-arbete blir det en effektiv metod för att nå framgång och öka varumärkeskännedomen hos dina potentiella kunder. Här kan du läsa mer om hur du får leads till din e-handel.

Ge dina kunder rätt information

Att sälja B2B kan vara betydligt mer komplext än att sälja B2C. Det kan många gånger handla om att det är ”svårare” typer av produkter som säljs. Ofta är dessa produkter relativt lika andra produkter i sortimentet. Därför blir en viktig del i e-handeln inom B2B att vara så tydlig och informativ som möjligt när det kommer till beskrivningen av produkterna. Var inte rädd för långa produkttexter.

Genom att optimera din e-handel med tydliga bilder, beskrivande och utförliga produkttexter och i vissa fall Youtube-videos som visar hur produkten fungerar säkerställer du att kunden inte missförstår produktens funktion eller vad som gör den bra. Var generös med informationen och satsa hellre på att vara övertydlig än sparsam. Med informativa texter och bilder i din e-handel minskar du risken för att tappa en kund som behöver mycket information.

Sammanfattningsvis bör du alltså satsa på att förenkla köpprocessen för kunden i din e-handel och genom att SEO-anpassa din hemsida ökar du chansen att dra in mer trafik och därmed också öka dina konverteringar. Med informativa texter och tillägg i din e-handel säkerställer du att risken för missförstånd minskar.

Vi på Nordisk E-handel brinner för att hjälpa dig som driver e-handel.
Vill du veta mer kring hur du lyckas med din B2B-satsning? Här kan du läsa mer om det!