November 11, 2021

Utdrag från Svea Ekonomi och Klarna Partner Day

Vi har gjort en kortfattad djupdykning i trender som Svea Ekonomi och Klarna har tagit fram och delat med fokus på e-handelsåret 2021. Vi har tagit ut delar av deras innehåll som berör den digitala handeln som vi vill belysa och som vi tror kommer ge er värdefull information.

Sammanfattning av Sveas rapport

Hur har pandemin påverkat konsumenterna och vilka avtryck har de gett på den digitala handeln?

Coronapandemin har påskyndat den digitala utvecklingen och förväntningarna på den digitala handeln har satt allt högre krav på konsumenters köpupplevelsen. 7 av 10 företag uttalar att företagskunder ställer högre krav på försäljningslösningar idag än innan pandemin. Privatpersoner kräver också digitala lösningar i en större utsträckning. Pandemin har bidragit till att hälften av företagarna har blivit mer digitaliserade i sina verksamheter.

 • 4 av 10 företag anser att tack vare den digitala handelns genombrott har det bidragit till fler försäljningskanaler, som gett fler prospekt och leads.
 • 50 % av svenska företag lyfter att de tror på en fortsatt tillväxt för den digitala handeln de närmsta 3 åren.
 • 4 av 10 företag har utvecklat det digitala under coronapandemin.
 • 1 av 6 företag har ökat marknadsföringen.
 • En stor andel har erbjudit kunderna hemleverans för att klara sig igenom pandemin.
 • Hållbarhetsarbetet hos företag är fortsatt viktig.

Sveas rapport för år 2021 understryker att 6 av 10 företag inte arbetar med försäljning B2B, men något som är värt att understryka är att fler som arbetar med försäljning till företag börjar förändra synen och vill erbjuda försäljning både till B2B och B2C, vilket är ett tecken på en växande B2B marknad.

Vilka åtgärder har företag tagit för att klara pandemin?
Som en följd av coronapandemin har både studier och arbete till stor del skett digitalt på distans. Hänvisat till statistik visar den på att 9 av 10 personer föredrar att arbeta hemifrån och vill fortsätta göra det efter pandemin men med en variation av arbete på kontor.

 • 43 % har övergått till att bli mer digitala
 • 25 % har inte förändrat något i deras verksamheter
 • 17 % har ökat marknadsföringen
 • 15 % har erbjudit hemleverans
 • 12 % har börjat samarbeta med andra aktörer

För att ta sig igenom pandemin har fler företag förändrat deras arbetssätt, tagit fram nya försäljningslösningar för att bemöta kundernas behov. Flexibilitet har varit en viktig faktor under pandemin. Den digitala utvecklingen och de nya arbetssätten har haft positiv inverkan på många verksamheter och lett till nya utgångslägen för många företag.

Vilka leveransmöjligheter föredrar konsumenterna?

 • 30 % föredrar leverans inom ett fåtal dagar
 • 26 % vill ha fri frakt
 • 25 % flera leveransmöjligheter att välja mellan
 • 24 % vill ha det levererat samma dag
 • 22 % anser att fri retur är viktigt

Coronapandemin har gjort att företag har behövt göra förändringar för att öka den digitala försäljningen. 49 % av företag har satt upp en ny hemsida medans 24 % har ökat sin försäljning genom att förbättrat produktbeskrivningar och 21 % har arbetat med SEO som har ökat försäljningssiffrorna.


Utdrag från Klarna Partner Day 2021

Coronapandemin har satt fart på försäljning B2B och den marknaden har vuxit. Klarna har investerat i den tyska tjänsten Billie som arbetar med ”Köp nu, betala sen” för B2B, vilket kommer vara ett stort steg för Klarna att satsa på B2B-försäljningen.

Vad kan vi förvänta oss under julhandeln 2021?
Klarna tror att julhandeln kommer starta tidig i år, och enligt dem har den redan börjat! Att söka efter produkter och handla tror dem redan startat från mitten av oktober. Under Black Friday och Black week kommer en stor del av konsumenterna inhandla julklappar i större mängd än år 2020.

Klarnas syn på målgruppers beteende online

Den äldre målgruppen:

 • Har en lägre digitaliserings takt och kräver mer tillgänglig kundtjänst och intuitiva lösningar.
 • Få returer då den äldre målgruppen vet vad den behöver och köper därefter.
 • Föredrar hemleverans.
 • 92 % vill få hem varan innan de betalar.
 • 71% handlar fortfarande på datorn, 11% på telefonen och 18% på tablet.
 • Målgruppen spenderar mycket tid på Facebook.
 • 50% har köpt en produkt efter att ha sett den i sociala medier (inte nödvändigtvis direkt när de ser den).

Den yngre målgruppen:

 • En högre digitaliserings nivå vilken leder till högre krav.
 • Returnerar i högre grad och det är en naturlig del i deras köpbeteende.
 • 9 % handlar från dator, 32 % på telefon och 9 % på tablet.
 • 71% skulle uppskatta att sprida kostnaden för julhandeln över en lite längre period.
 • 80 % har köpt en produkt efter att ha sett den i sociala medier (inte nödvändigtvis direkt när dem ser den).
 • Målgruppen spenderar mycket tid på youtube.