March 28, 2023

6 tips till dig som vill lansera din e-handel utanför Sverige!

Svenska e-handlare gör betydande avtryck på utlandsmarknaden. Det har lett till att fler svenska webbutiker börjat spana mot marknader utanför Sveriges gränser. Och det gör dem rätt i. Att expandera mot nya länder blir för många en framgångsfaktor och därför har vi tagit fram tips till dig som vill lansera din e-handel, och låta den bära frukt, även utanför Sverige.

1. Samla kunskap om din marknad

När du bestämt vilken marknad du vill expandera mot gäller det att du tar ett djupdyk i just den marknaden. Att vara påläst och förberedd är A och O, och genom att samla information om marknaden ges du kött på benen och ett tacksamt försprång i det jobb din lansering kommer att innebära. Finns det några speciella trender på den marknad du är intresserad av? Vilka betalsätt är vanligast? Vilka marknadsföringskanaler är populära? Var finns din målgrupp?

2. Ta tillvara på det du redan har

Om du har en e-handel som ibland får beställningar från andra länder sitter du på värdefull information. Var, förutom Sverige, kommer beställningarna från? Om du kan se ett mönster gällande land och målgrupp använder du med fördel den data när du bygger strategier och tar beslut gällande din expansion. Om du exempelvis ser att din kundbas från ett visst land till störst del består av kvinnor i medelåldern, är det en god ledtråd på var och till vem du bör rikta din marknadsföring.

3. Stretagi, strategi, strategi

Att påbörja en lansering utomlands utan att ha en genomarbetat strategi är inget att rekommendera. En strategi är en förutsättning för din affärsutveckling och du bör därför ge den ordentligt med kärlek. Fråga dig själv vad du vill uppnå, och ha en plan för hur du ska uppnå det. Använd din egen erfarenhet tillsammans med marknadens beteende och ta fram en plan. Tänk dock på att det inte är farligt att ändra sig. Märker du att någonting inte fungerar, gör om!

4. Knyt kontakter

Du känner säkerligen en hel del människor som jobbar inom den svenska e-handeln, och du vet säkert också hur värdefullt det är att kunna bolla dina idéer och tankar med någon. Men har du kontakter i det land du ska lansera din webbshop i? Om du har det, prata med dem och ta reda på ifall de har tips och råd kring marknaden som du kan ta del av. Om du inte känner någon i det land du ska expandera till är det en god idé att börja leta efter personer som kan hjälpa dig med att bland annat tolka marknaden, trender och behov.

5. Gör det helhjärtat

Att göra någonting i en handvändning kan orsaka skada för ditt varumärke. Givetvis är det alltid bra att testa nya saker i din e-handel men inför en så stor sak som en lansering i ett annat land är det viktigt att du har allting på plats inför expansionen. Se till att e-handeln är översatt korrekt, att du har en kundservice som är beredd, att betallösningarna fungerar och att det inte finns något som kan besvära köpresan för dina kunder. Din e-handel representerar ditt varumärke och genom att göra saker ordentligt från början minskar du risken för att någonting inte fungerar som det ska.

6. Förbered din lansering!

Att göra någonting i en handvändning kan orsaka skada för ditt varumärke. Givetvis är det alltid bra att testa nya saker i din e-handel men inför en så stor sak som en lansering i ett annat land är det viktigt att du har allting på plats inför expansionen. Se till att e-handeln är översatt korrekt, att du har en kundservice som är beredd, att betallösningarna fungerar och att det inte finns något som kan besvära köpresan för dina kunder. Din e-handel representerar ditt varumärke och genom att göra saker ordentligt från början minskar du risken för att någonting inte fungerar som det ska.

När du expanderar till ett nytt land har du chansen att slå på stora trumman. Och det kan det vara värt. Genom att förbereda en release ges du välkommen uppmärksamhet och om du har tur har du nyfikna kunder redan innan din försäljning drar igång. Ett stort försprång helt enkelt! Skapa kampanjer i form av erbjudanden, marknadsföring och hintar för att rikta blicken mot dig.

Vill du veta mer om expansion mot andra marknader? Här kan du läsa om vad du ska tänka på vid försäljning utomlands!