November 25, 2022

Adventstips - sociala medier

Att sociala medier kan ha en enorm genomslagskraft har inte undgått någon. Faktum är att det kan vara riktigt fördelaktigt att som e-handlare satsa på just sina sociala kanaler. Genom att göra det skapas närvaro på flera olika platser vilket också innebär fler marknadsföringskanaler och fler ingångar till din e-handel. Vi har samlat tips perfekta att använda under första, andra, tredje och fjärde advent.

1:a advent - skapa rörligt innehåll

Rörligt innehåll på sociala medier har exploderat. Trenden har lett till att allt fler kreatörer och företag ägnar sig åt just content i videoformat. Faktum är att rörligt innehåll till och med premieras av plattformarna vilket ofta innebär mer synlighet än vid exempelvis ett bildinlägg. Att testa på rörligt innehåll är alltså ingen dum idé alls, dagens redigeringsappar är dessutom både smidiga och lätthanterliga. För att veta vilken typ av innehåll du ska göra är ett varmt tips att kika runt bland konkurrenter och andra kreatörer för att se vilken typ av innehåll du tror passar just din målgrupp.

Psst… Finns det någon videotrend som just nu har stor spridning? Tveka inte att hoppa på den!

Här hittar du tips på hur du skapar rörligt innehåll!

2:a advent - Bjud in bakom kulisserna

Personlighet har kommit att uppskattas mycket på sociala plattformar. Gränsen mellan ett privat konto och ett företagskonto har i och med det suddats ut något. Detta eftersom det visat sig att kunder uppskattar personlighet då det i många fall faktiskt stärker din trovärdighet. Att ge dina kunder insyn i verksamheten kan vara gynnsamt för dig och din e-handel eftersom du skapar närhet till dina följare. Kan du visa upp produktionen av din produkt, från exempelvis ett material till en färdig vara? Det är någonting som kan skapa stort engagemang. Om du inte kan visa upp någon produktion kanske du kan visa upp medarbetarna, vad jobbar de med just nu?

Tänk på att hålla dig kort när du jobbar med sociala medier. Klimatet kräver rappa klipp och lättsmält information.

3:e advent - använd funktionerna

På stora sociala plattformar som Facebook, Instagram och TikTok finns en mängd (för många outforskade) funktioner. Ett hett tips är att faktiskt nyttja dessa. På Instagram Stories kan du till exempel använda frågelådan, omröstning och frågesport. Genom att använda funktioner som dessa kan du med stor chans öka ditt engagemang. Folk uppskattar nämligen att på olika sätt tycka till eller delta. Detta engagemang kan skapa ett större intresse för dina produkter och ditt varumärke överlag. Varför inte ha en frågelåda där dina följare får ställa frågor? Eller kanske en omröstning kring vad dina följare önskar se?

Här kan du läsa mer om hur du skapar engagemang i dina sociala medier!

4:e advent - gör en contentkalender

När man bedriver en verksamhet där sociala medier inte är kärnan är det viktigt att ha en plan för att hålla dem levande. Risken att dina sociala medier annars blir släpande är överhängande vilket kommer leda till att dina sociala medier på sikt ändå inte kommer att generera det du vill. En contentkalender, det vill säga en plan över dina kommande inlägg, är alltså ingen dum idé alls. Planering är nämligen A och O för att organiskt få dina sociala medier att växa. Sätt dig ner och fundera över hur ofta du vill publicera innehåll och vilken typ av innehåll du vill lägga upp. Skapa därefter en contentkalender. Med stöd av den kan du också successivt bygga en “bank” med färdiga inlägg, vilket underlättar arbetet mycket.

Ta steget in i 2023 med en plan över dina sociala medier!

Att lägga krut på dina sociala kanaler kan vara ett effektivt sätt att nå fler potentiella kunder. Vill du veta mer om varför du ska jobba med sociala medier? Här har vi listat 4 anledningar!